ARTa – Udruga likovnih umjetnika osnovana je godine 1999. godine s ciljem okupljanja likovnih umjetnika i svih likovnih stvaratelja. Udruga je u svom početku imala dvadesetak članova. Tad je izabran prvi a i sadašnji predsjednik, Vladimir Đaković.

Počeci rada udruge bili su skromni. Članovi su se odazivali na par likovnih kolonija, poklonilo se nekoliko umjetničkih slika za dobrotvorne namjene.

Godine 2007. dolazi do značajnih pomaka u radu. Donijet je novi statut ali i novi program rada. Odlučeno je krenuti sa radom slikarsko-kreativnih radionica te slikarske škole. Te godine su uvedene još neke promjene u radu, a jedna od bitnih stvari je odluka da se poveća članstvo. Naime, zaključeno je da se u udrugu ne moraju primate samo osobe koje se bave slikarstvom nego i svi oni koji su ljubitelji likovne umjetnosti na bilo koji način. Takav stav je omogućio da se puno više ljudi uključi u udrugu, a sa novim članstvom smo dobili i nove ideje.

2008. godine udruga broji 140 članova a i dalje rado primamo svakog novog zainteresiranog.
U 2008 godini se počinje sa radom slikarsko-kreativnih radionica. Kako udruga još nije imala svoje prostrorije,radionice su održavane u ARTa centru. Radionice su bile iznimno posjećene, održavane su redovito, najčešće prve subote u mjesecu, sa zanimljivim temama I tehnikama.
U to vrijeme je i intezivirana suradnja sa raznim udrugama ali i školama i ustanovama koje u svom program imaju rad sa djecom i odraslima,pa su naši članovi udruge pomogli drugima održati slične radionice sa svojim korisnicima usluga.
Najčešće su to udruge koje okupljaju djecu sa poteškoćama u razvoju,ali i domovi za djecu i odrasle,vrtići i sl.

Udruga danas broji preko 200 članova.